Decàleg de seguretat viària infantil (SCT)

Data: setembre 2018
Categories: Comunicació, Direcció d'art, Il·lustració, Infografia
Client: Servei Català de Trànsit

El Servei Català de Trànsit de Catalunya (SCT) ens va encarregar una infografia per a mostrar el decàleg de seguretat viària infantil.

Vam optar per una infografia senzilla, neta, corporativa i on, amb el mínim text, es pogués entendre cada punt. Seguint la part corporativa (capçalera) i paleta de colors corporatius triats en altres infografies i també aplicats a tots els nous pictogrames que l’estudi ha generat de nou.

A continuació podeu llegir cada punt més ampliat.

  1. En un vehicle, porta l’infant sempre cordat amb un sistema de retenció infantil adequat a la seva mida i pes, per molt curt que sigui el trajecte. I mai, sota cap concepte, no deixis l’infant sol o sense la supervisió d’un adult.
  2. Utilitza sempre cadires homologades i, si és possible, opta per la normativa més actual, ja que les exigències de seguretat són més grans. Comprova l’etiqueta d’homologació, en la qual s’ha d’indicar la talla o el pes per als quals s’ha homologat el producte.
  3. Per comprar un sistema de retenció infantil, ves a un centre especialitzat, en el qual t’assessoraran sobre les necessitats de l’infant i t’explicaran les característiques de cada cadira i la seva instal·lació. Llegeix amb deteniment les instruccions de la cadira, assegura’t que la seva instal·lació és del tot correcta, i guarda-les per a futures consultes.
  4. No compris cadires de segona mà ni acceptis aquelles que han estat utilitzades prèviament durant un llarg període de temps. Després d’un accident, la cadira ha de ser substituïda.
  5. El vehicle i la cadira infantil actuen de forma conjunta. Abans de comprar una cadira, verifica el sistema d’ancoratge del teu vehicle (i.Size, ISOFix o cinturó de seguretat) i busca una cadira que s’hi adapti.
  6. Col·loca sempre l’infant a les places posteriors del vehicle. I recorda pujar i baixar el menor per la part segura de la via (com la vorera). Si només pots col·locar-lo a la plaça del davant, desconnecta el coixí de seguretat davanter si la cadira s’instal·la en sentit contrari a la marxa.
  7. Es recomana portar l’infant en sentit contrari a la marxa el màxim temps possible, respectant les limitacions establertes pels fabricants de sistemes de retenció infantil i del vehicle. Ajusta sempre bé els arnesos o cinturons al cos del menor, sense folgances.
  8. Per als infants de més edat és aconsellable utilitzar cadires amb respatller almenys fins als 135 cm d’estatura, ja que proporcionen més protecció davant els impactes laterals i milloren l’eficàcia del cinturó de seguretat.
  9. Mai no viatgis amb objectes solts, ni posis equipatge o mascotes al vehicle al costat dels petits. En cas de frenada o impacte, poden sortir disparats i provocar lesions greus a l’infant.
  10. En cas d’accident, i sempre que sigui possible, cal treure l’infant del cotxe accidentat en el seu sistema de retenció infantil, i no treure’l mai en braços (tret de riscos imminents).

Aquesta infografia està publicada al web del SCT i també al seu compte de Twitter.